Hur kan vi minska onödiga sjukhusinläggningar och samtidigt ge multisjuka äldre en tryggare vård? I Region Uppsala har Äldrevårdsenheten och Mobila närvårdsteamet blivit ett exempel på hur nära vård i praktiken kan fungera. Sirona har haft i uppdrag att analysera verksamheternas medicinska och hälsoekonomiska resultat och ge rekommendationer för fortsatt utveckling som en del i omställningen till nära vård.
Modellen med Äldrevårdsenheten uppmärksammades nyligen i Dagens Medicin som ett framgångsexempel på hur oplanerad sjukhusvård för äldre kan minskas radikalt. Bakom resultaten ligger ett arbetssätt där läkare samarbetar tätt med kommunens hemsjukvård för att erbjuda kontinuerlig vård i patientens hem – i stället för akuta insatser vid sjukhus.
Sironas analys: minskad vårdkonsumtion och ökad samverkan
Sironas analyser visade att Äldrevårdsenheten och Mobila teamet bidrog till tydlig effekt i form av minskad konsumtion av oplanerad slutenvård bland patienterna. Bland annat minskade antalet oplanerade slutenvårdsdagar med 65 procent och antalet besök på akuten minskade med 47 procent för målgruppen som listades hos Äldrevårdsenheten. Sironas analys betonade även vikten av stärkt samverkan med alla verksamheter, inklusive akutmottagningen och primärvården, och behovet av en enklare, mer enhetlig ingång till vården för både patienter och remittenter – något som är centralt i omställningen till nära vård. Den hälsoekonomiska analysen visade att en bättre anpassad och nära vård frigör stora ekonomiska resurser och ger signifikant lägre kostnader, eftersom metoden avlastar både akuten och avdelningarna på sjukhuset. Samtidigt upplever patienter att de får bättre och mer sammanhållen vård.
I ett separat arbete som Uppsala Kommun upphandlade, har Sirona även genomfört en hälsoekonomisk analys för att på djupet analysera hur kommunens kostnader påverkas av Trygg Hemgång. Även denna analys visade på stora hälsoekonomiska vinster för kommunen.
”Helhetsperspektiv är A och O”
Så här kommenterar Sironas Marit Vaagen resultaten:
– Sironas analyser för flera regioner, både stora och små, visar på vikten av att ta ett helhetsgrepp när nya vårdformer införs. Hospital at Home, mobila team och äldrevårdsenheter har blivit modeord de senaste åren, men i vissa fall visar våra analyser att de nya vårdformerna ökar de samlade kostnaderna i stället för att bidra till en ekonomi i balans – och att de även kan leda till icke-optimal allokering av knappa kompetenser. Det sker oftast när nya vårdformer läggs ovanpå existerande strukturer, utan att helheten i vårdsystemet och patientflödena ses över tvärs organisatoriska silos. Ett helhetsperspektiv kring patientnytta, medicinska resultat och hälsoekonomisk effekt är A och O för att realisera nära vård och klara framtidens utmaningar.
Ett exempel på omställning i praktiken
Exemplet från Region Uppsala visar hur nya arbetssätt som utgår från patientens behov – och inte organisationens gränser – kan ge verklig effekt. Det gäller både vårdens kapacitet och de äldres livskvalitet. Med ett tydligt uppdrag, samverkan i praktiken och fokus på förebyggande insatser kan fler regioner nå samma resultat.
👉 Läs artikeln i Dagens Medicin
Vill du veta mer?
Kontakta Marit Vaagen, vd och senior expert på Sirona.