Skip to main content

Den 31 januari 2020 påvisades det första svenska fallet av covid-19. Sedan den dagen har det senaste året präglats av en pandemi. Sironas vd, Marit Vaagen, ser tillbaka på året som gått och berättar om hur Sirona arbetat för att stärka vården och det egna teamet under coronakrisen.

Hur skulle du beskriva året som gått?

– Det har varit ett ovanligt år som jag gissar att vi alla kommer att se tillbaka på och minnas. Tyvärr har det också inneburit tunga stunder för hela samhället. Men Sironas arbete med att bidra till att stärka vården har varit lika givande som alltid, och än mer angeläget just i år.

– Som bolag kommer vi starkare ur den här krisen. Vi har som alltid varit 100 procent fokuserade på att leverera kvalitet och resultat till våra kunder, och det har vi lyckats med även i år. Jag är otroligt tacksam för hela vårt lag, inklusive alla seniora experter som vi samarbetar med. Tillsammans har vi gjort en fantastisk insats det senaste året.

Hur skapar ni laganda på distans?

– Vi jobbar nära oavsett det geografiska avståndet. Dessutom har vi haft digitala fikastunder, frukostmöten och även middagar för att behålla teamkänslan. På årets julmiddag bakade vi faktiskt pepparkakor över Teams!

– Konstigt nog kan distansen också göra att man kommer närmare varandra. En höjdpunkt för mig var när vi hade videomöte med en viktig kund. En otroligt kompetent, smart och klok ledare som avslutade med att lyfta fram sin fina hund i bild. Det skapade en kul och härlig stämning!

Vilka slutsatser kan du dra gällande Sveriges hantering av pandemin?

– Det är svårt att ge ett kort svar kring en så komplex fråga. Sirona har arbetat en hel del med pandemin, både för myndigheter och andra aktörer. Vi är som alltid fokuserade på att analysera fakta utifrån många olika vinklar och sedan dra konklusioner.

Kan du nämna några uppdrag?

– Vi har bland annat gjort en viktig analys för Vårdföretagarna som fick bra genomslag i media. Den visar bland annat att smittan i samhället korrelerar med smittan på äldreboenden. Det är en oerhört viktig konklusion. Läs mer om analysen här

– Också andra myter kring pandemin krossas i våra rapporter. Vi har till exempel analyserat huruvida äldreboendens regiform, det vill säga om driften utförs i kommunal eller privat regi, har haft någon inverkan på dödligheten i covid-19. Läs mer här.

Hur ska landet komma vidare efter den här krisen?

– Även det är en extremt komplex fråga. Det är viktigt att alla fakta om vad som hänt kommer på bordet så att de kan analyseras. Vi måste också analysera skillnaderna mellan Sverige och de andra nordiska länderna för att dra lärdomar. Det är nyckeln till att kunna agera rätt framåt. Det finns minst sagt mycket att göra.

Har pandemin fått några positiva effekter?

– Ja, det mest uppenbara är i vilken omfattning alla har tagit till sig ny teknologi och hur enkelt, trots vissa svårigheter, det har varit att samarbeta digitalt med våra kunder. Jag ser stora effektivitetsvinster i det. Fast det ska bli så roligt att få arbeta tillsammans på plats när det här är över.

Hur ser Sirona på framtiden?

– Vi ser positivt på 2021 och hoppas att det blir ett mycket friskare år! Men vi är även medvetna om att pandemin inte kommer vara över bara för att det är dags att vända blad i kalendern. Det kommer krävas både mer tid och arbete innan den här krisen är över. Sedan hoppas jag att vi får fortsätta det nära samarbete vi har med alla våra kunder, och att vi får äran att lära känna några nya!